Je pestra prehrana jogurt različnih okusov ali jogurt z različnimi dodatki (sadje, zelenjava, kosmiči)?

Objavljen je bil članek o zdravi prehrani in prehranjevalnih navadah ljudi. Vprašali so jih, kaj za njih pomeni zdrava in pestra prehrana in odgovori so bili taki.

Nosečnica je povedala, da veliko časa izbira različne okuse jogurtov in s tem zagotovi pestro prehrano. Spet drugi človek je povedal, da enkrat jedo čevapčiče z lepinjo, drugič pa s kruhom. Tretja gospa je dejala, da med tednom nima veliko časa za kuhanje, zato si v nedeljo skuha ričet tja do četrtka in to je vsak dan.

Iz teh izjav vidimo, da ljudje različno razumemo pestrost prehrane. V pravem pomenu ta beseda pomeni, da s hrano zaužijemo vitamine, minerale, maščobe, beljakovine, ogljikove hidrate, vlaknine. To pa pomeni, da v obroke vključimo krompir, stročnice, riž, meso, ribe, zelenjavo, maščobe in sadje.

Če vedno jemo jogurt, enkrat jagodnega drugič mareličnega, poskrbimo le za maščobe, sladkor in beljakovine. O jagodah v jogurtih (industrijskih) ni sledi, to so sladki pireji, ki se jih dodaja zato, da je okus boljši. V jogurtu ne boste našli vitaminov. Če pa jeste enkrat jogurt z ovsenimi kosmiči (vlaknine) drugič z jagodami (vitamini, minerali) ali marelicami iz vrta, tretjič v solati s kumarami (vlaknine, voda in minerali), pa lahko govorimo o pestrosti.

Prav tako ričet, ki je hranljiva jed. Skuhate si ga v nedeljo in ga pogrevate vsak dan. Prvič pogreta hrana izgubi svojo kvaliteto glede vitaminov in mineralov. Drugič, ne moremo vsak dan jesti iste hrane. Zamislite si jesti eno in isto vsak dan. Človek se naveliča okusa in jed se ti upre. Naj bo čokolada ali ričet.

Vzmemite si čas za načrtovanje jedlnika. Načrtujte obroke, napišiti si sestavine na listek in pojdite nakupovat. Pri sestavi jedilnika upoštevajte intenzivnost dneva. Kadar vas do poznega popoldneva ne bo doma, naj bo zajtrk močnejši in pa obvezno pripravite še malico za seboj.

In še en namig, nakupujte, ko ste siti, tako boste kupili le tisto kar imate na listku. Lačen človek kupi več, kot potrebuje.

Kaj pa je za vas pestra prehrana?

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑