Letos smo raziskivali Švedske tradicionalne pogače za praznik luči.🕯
To je skadek kruh zavit v črko S, kjer so rozine kot očke. Posebna sestavina je žafran, od tod tudi oblika S, kot safran. Postrežete jih lahko ob kavi ali čaju. Že sama oblika je atraktivna, okus pa te čisto prevzame. Po moji oceni lahko tekmujejo s kroasani ali buhtlji. 😉 Presenetite svoje obiske. Navdušeni bodo. 🤩😋
Sestavine:
- 🕯550 g bele moke
- 🕯100 g sladkorja
- 🕯2 dl mleka
- 🕯7 g suhega kvasa
- 🕯50 g masla
- 🕯2 jajci
- 🕯Začimbe: kardamon, cimet, žafran
- 🕯Pest rozin
- Jajce za premaz
Priprava:
- Mleko in pol sladkorja z žafranom segrejemo, da žafran spusti barvo. Mleko ohladi.
- Stresi moko v posodo, naredi križ in v sredino stresi kvas, sladkor in mleko. Naj kvas vzhaja.
- Ko je kvas kipnil, dodaj maslo sobne temperature, jajce, sladkor, vse začimbe. Dobro pregneti testo. In naj vzhaja eno uro.
- Vzhajano testo razdeli na 5 enakih delov in jih razvaljaj v svaljke. Oblikuj pogačice.
- V vsako pogačico deni po 2 rozini in jih razporedi v pekač. Premaži z jajcem in peci na 180 stopinj 15-20 minut. Čas peke je odvisen od debeline testa.
- Pečene sladke tradicionalne švedske pogače ohladi in postrezi ob kavi ali čaju.
Dober tek in prijetne obiske vam želim. ❤🕊🕯