Koromačeva juha po ajurvedsko

Po navadi se januarja spravimo iskati lahke recepte. Najboljše kar juhe, ki nas v zimskih dneh pogrejejo, sestavinami okrepijo, za naše telo pa so fine, ker so lahko prebavljive. No, in če imate decembra poln kufer, močne hrane, preveč hrane in na sploh ste siti hrane, potem jte na pravem mestu. Za vas sem poiskala in pripravila recept po ajurvedski znanosti, juha, ki uravnovesi prav vse doše. Več o tem si preberite tukaj.

Seveda pa je juha krasen uvod v glavno jed, saj se začnejo ustvarjati prebavni sokovi, ki bodo prebavljali tudi težje prebavljive jedi, daje nam občutek sitosti, saj napolni želodec in na sploh, super jed.

Izbrala sem sestavine, ki jih dobite tudi pri sebi na vrtu, skratka lokalne sestavine, ali pa jih kupite tudi v najmanjši prodajalni z živili. Koromač in krompir sta zemeljska gomolja, ki naše telo prizemljita, okusa pa se lepo povežeta in niti najmanjšega občutka nimaš, da bi koromač prevladal krompir. Še začimbe: kumina, cimetova palčka, česen, čebula, kardamom, malo soli, za tiste bolj pikantne pa lahko tudi poper ali celo čili. Malo jo bomo še začinili z limoninim sokom, za maščobo pa izberite maslo ali kokosovo mast. Kaj ste izbrali?

Sestavine za 2 osebi:

  • 1 gomolj koromača z malo zelenja
  • 2 krompirčka
  • 1/2 čebule
  • 1 strok česna
  • Začimbe: kumina v semenu, muškatni oreh, cimetova palčka, kardamom, sol
  • Maščoba; kokosova mast ali maslo tudi ghee lahko

Priprava:

  1. Koromač operite in narežite na majhne koščke, kot čebulo.
  2. Sesekljajte čebulo in česen.
  3. Operite, olupite in narežite krompir na majhne kose
  4. Pripravite za žlico polno vseh suhih začimb.
  5. Izberite maščobo in jo stopite. Zdaj dodajte vso narezano zelenjavo, česen in čebulo in prazžite približno 2 minuti. Ves čas mešajte.
  6. Preden zalijete z vodo, dodajte še začimbe in jih na hitro porpažite in na koncu zalijte z 5 dl vode.
  7. Pokrijte in počasi kuhajte 20 minut, da lepo zavre in vre 5 minut.
  8. Preden postrežete lahko juho spasirate s paličnim mešalnikom ali pa pustite kose cele. Zalijte z limoninim sokom.
  9. Za okras pripravite zeleni del koromača in narezane limone.

Tako juho pojejte toplo, ne vročo. In… kaj menite, je dobra?

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑