Krompirjeva torta po Poljsko, Babka Ziemnieczana

Zima je odličen čas za raziskovanje kulinarike sveta. Mene vedno zanimajo tradicionalne jedi, ki jih lahko pripravimo z našimi lokalnimi sestavinami. In ko smo danes po sveti maši sedeli v lokalni kavarni in se pogovarjali o sladici tre leče, so moji prijatelji vedeli, da je to Bosanska sladica. Ko sem pripomnila, da je to tudi Mehiška sladica, smo se pošalili, kaj so Bosanci tudi v Mehiki.🤭No, šalo na stran, ko poguglaš po Mehiški in Venezuelski kulinariki, najdeš recept tudi za tre leče. Tega najdeš tudi na mojem blogu tukaj.

S tem uvodom sem želela povedati, kako je svetovana kulinarika prepletena. Če neklje raste riž, bodo verjetno to sestavino uporabili na vse možne načine. In krompir je tudi ena takih sestavin, ki jo je pred nekaj stoletij v Evropo prinesel Krištof Kolumb. Danes iz njega pripravljamo vse možne jedi kot so pire, pečen krompir, svsljki, njoki, žlikrofi, krompirjeva tortilija, tenstan krompir, sadni cmoki… in še bi se kaj našlo.

Našla sem en odličen recept za mrzle zimske dni, ki vsebuje krompir. Jed lahko pripravite s slanimo ali kot vege varianto. Če preberete v naslovu ta poljski izraz, se vam polomi jezik, tako da mi je lažje napisati v angleščini Potato Babka. Jed je podobna španski krompirjevi tortiliji. ki sem jo objavila na mojem blogu tukaj.

Poljska tradicionalna pečena krompirjeva torta je zanimiva jed, ki vsebuje krompir. Izvira iz 17. stoletja, prinesli so jo Židje, in je predhodnica krompirjevega kuglofa. Vsebuje pa še zanimive tipične začimbe, ki jih na poljskem najdeš brez težav v trgovini, mi pa se bomo malo razgledali po domačem vrtu, svoji shrambi s suhimi zelišči in pričarali okusno jed, ki diši po slovanski deželi Poljski. Lahko se pripravi kot glavna jed ali priloga, mesna ali vege varianta. Še to, nujen dodatek k jedi je tradicionalna alkoholna pijača, vodka, prav tako pripravljena iz krompirja.

No, pa se lotimo priprave babka ziemnieczana….

Sestavine:

  • 1 kg olupljenega krompirja
  • 2 čebuli
  • 1 česen
  • 2 jajci
  • 3 žlice moke (bele, polnozrnate ali druge)
  • domače začimbe: poper, sol, timijan, bazilika, muškatni orešček
  • Slanina po želji
  • Kisla smetana za omako

Priprava:

  1. Najprej krompir operite in olupite. Naribajte ga na trakove, posolite in naj odstoji.
  2. Pripravite čebulo, razrežite na majhne kocek in jo prepražite na olju.
  3. Krompirju dodajte čebulo, česen, jajci, moko in začimbe. Dobro premešajte.
  4. Pekač premažite z maslom in vanj naložite pripravljeno maso. Pecite v ogreti pečici na 200 stopinj 1 uro in 10 minut.

Največ dela boste imeli z lupljenjem in ribanjem krompirja. Naj vam to ne vzame volje. Jed pojejte še toplo. Pripravite poleg solato, za omako pa postrezite samo kislo smetano. Prepričana sem, da bo ta jed postala vaša stalnica v mrzlih zimskih dneh.

Jed lahko pripravite tudi kot prilogo k mesu ali ribi. Vendar naj ne stoji dalj časa. Ker vsebuje krompir, ja najboljša sveža.

Zdaj pa res, dober tek. Video pa si oglejte tukaj.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑