Enostaven breskov biskvit na hitro za začetnike

Hej draga kuharica.

V zvezku ima že vsaj 100 let en domač recept še iz časov šalčk in lončkov. Tiste, ki ste letnik 80 boste vedele, o čem govorimo.

Nekoč niso imeli tehntnice. Dobra gospodinja je znala zamesit testo na uč. Moja mami še danes tako peče kruh in potico. In v 80 letih so tehntnice že imeli ampak največ receptov je bilo na jogurtove lončke in skodelice za kavo. To so bile mere za pecivo. No, in ne boste verjele, meni je stara mama podarila skodelice za kavo iz tistega časa, ki so prav taka mera za tole pecivo.

Zgodba je še bolj zanimiva, saj imam v Novem Sadu prijateljico, doktorico znanosti, ki pa mi je zaupala enak recept z drugimi sestavinami in sicer za projin bisvit. In če še bolj razmislim, se mi kar odpre še en recept za makovo pecivo ali pa tisti z rožičem, ki ga je delala moja pokojna tašča. Tudi na lončke in skodelice za kavo. Tako da očitno je bil to splošen recept v bivši Jugoslaviji, ko so v Sloveniji pekli sladko pecivo s sadjem v Srbiji pa tudi slano pecivo iz proje.

S pripravo tega peciva si ne beli glave, saj je zelo enostavno. Primerno tudi za začetnike, skoraj tako kot muffini.

Sestavine:

  • 2 celi jajci
  • 1 skodelica sladkorja
  • 1 skodelica mleka
  • 1 skodelica sončničnega olja
  • 2 skodelici moke
  • 1/2 pecilnega praška
  • 1 vanilij sladkor
  • 5 breskev ali drugega sadja
  • sladkor v prahu za posip

Priprava:

  1. Ločite beljake od rumenjakov in stepite beljake s sladkorjem in vanilij sladkorjem.
  2. Ko je sneg stepen, dodajte rumenjake. Vemšajte jih v penasto zmes.
  3. Dodajte mleko in olje in mešajte. Na koncu zamešajte moko in pecilni prašek v gosto testo.
  4. Breskve narežite na kose.
  5. Vlijte testo v namaščen pekač. Posujte z breskvami in pecite 40 minut na 160 stopinj.
  6. Ohladite, narežite in posujte z mletim sladkorjem.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑