Ko je Cene Štupar praznoval 100 let obstoja so me povabili, da pripravim kulinarično delavnico na temo moderna kuhinja.
Prva misel, ki mi je prešla skozi možgane, je bila, manj je več. Malo v šali malo zares sva se s koordinatorko Miro zedinili, da pripravim: koromačevo juho, pečene škampe, žafranova rižoto in avokadov mousse za sladico.
Sliši se dobro in tudi obisk na online delavnici je bil res velik. Moj cilj pa je bil, da pripravimo jedi, ki so drugačne pa vendar enostavne za pripravo. Pa gremo kar po vrsti. Začnimo z juho.
Koromačevo juho najdš na tej povezavi.
Žafranova rižota
Sestavine:
- 1 skodelica riža
- 1 čebula
- 1 česen
- olivno olje
- 1, 5 skodelice vode pomešane z vinom
- 1 žlička žafrana
- 1 žlica masla
- 1 žlica parmezana
Priprava:
- Čebulo olupimo, sesekljamo in popražimo na olivnem olju. Ko se čebula omehča, dodaj še česen. PRaži ga le toliko časa, da zadiši.
- Takoj stresi riž v posodo in zalij z mešanico belega vina in vode.
- Dodaj sol, poper inžafran. Pokrij in kuhaj na srednjem ognju 15 minut.
- Ko je kuhano, odstavi posodo, dodaj žlico masla in parmezana in premešaj.
Pečeni škampi v pečici
Ta recept je tako enostaven, da ga boste pripravili tudi za petkove dni, ko so ribe. Potrebujete škampe, lahko zmerznjene, zeliščno maslo in sol.
Škampi bodo med peko spustili sok, zato bodite previdni, da jih ne prepečete preveč. 12- 15 minut je ravno prav. Raje vzemite en škam iz pečice in ga poskusite, če je meso že pečeno, da na bo preveč izsušeno. Polivka, ki bo pri peki nastala, jo uporabite za polivko čez riž ali pa namakajte beli kruh vanjo. Njami, sline se vam bodo kar same cedile.
Sestavine:
- 1 kg škampov
- 3 žlice na sobni temperaturi stopljenega masla
- šopek petršilja
- sok limone
- timijan
- olivno olje
- sol in poper
Priprava:
- Pripravite marinado zeliščno maslo. V maslo narežite peteršilj, česen, dodajte sok limone in olivno olje. dobro premešajte.
- Škampe razporedite v pekač in jih prelijte z marinado.
- V vroči pečici na 230 stopinj pecite škampe 12 – 15 minut.
- Še vroče postrezite.
Avokadov mousse
Za sladico smo pripravili čokoladni avokadov mousse. Sladico, ki ti zapolni še tisti kotiček v telesu, ki je ostal prost. Da zakriješ zeleno barvo, smo dodali kakav, banano in krasili s sladko smetano in bananinimi kolutki. Hmmm, pika na i.
Želim vam prijetno kosilo in dober tek.