Ajdovi štruklji s skuto in proseno kašo

Povabila sem goste na obisk za kosilo. Piščanec se mi je zdel odlična izbira, saj ga le postavim v pečico in se peče sam. Dobro, mali soli, čebule, korenčka in rožmarina in okus je božanski. Za prilogo pa tenstan krompir, stara Gorenjska tradicionalna jed in za vsak slučaj, da bo dovolj hrane še ajdovi štruklji.

Recept zanje sem malo pobrskala po netu in našla vsaj 5 različnih. Na koncu sem se odločila za tega, 100% ajdove moke. Nič ne razpade, le pičakati je treba, da se ogladi testo.

Tudi za nadev lahko izbirate med mnogimi, spomnim pa se tradicionalnega iz škofjeloškega konca, ki vsebuje skuto in proseno kašo.

Priloga je zelo nasitna, predstavlja pa izbiro starinske kuhinje in obiskovalce očara po okusu in ideji. Za video pokukajte tukaj.

Pa začnimo….

Sestavine:

  • 300 g ajdove moke
  • 3 dl vode
  • Sol

Nadev:

  • 200 g skute
  • 1 skodelica kuhane prosene kaše
  • 1 jajce
  • 3 žlice kisle smetane
  • Sol in muškatni oreh po okusu

Priprava:

  1. Moko, kislo smetano preliješ z vrelo vodo in premešaš s kuhalnico. Dobimo lepljivo zmes, ki se mora ohladiti.
  2. Ohlajeno testo zbereš v kepo in jo razvaljaš po pomokani površini. Na 3 mm debelo.
  3. Pripraviš nadev. Zmešaš vse sestavine skupaj. Razmaži po testu in zavij testo kot rulado.
  4. Zavij v kuhinjsko krpo, zaveži konce in kuhaj v vreli vodi 30 minut. 15 minut na vsaki strani.
  5. Kuhane štruklje vzemi iz vode, pusti, da se ohladijo in šele ohlajene razreži.

Kuhane štruklje lahko ponudiš za glavno jed pri kosilu, kot prilogo k mesu ali ribam, za sladico ali pa tudi za zajtrk.

Želim vam veliko veselja pri kuhi. To je starinska jed, ki so jo nekoč pripravljali le kadar so praznovali god, zavetnika svojega imena.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑