Moja nečakinja me je pred leti prosila za torto princeso. Hmmm, to je bil izziv. Tako sem od tedaj naprej pekla torte svojim otrokom vsako leto. Letos sem ji naredila nekaj bolj skromnega v primerjavi s princeso, pa vendarle dovolj dobro, da me je celo brat prosil za recept. Prav gotovo bo pekel. 😎☺
Nadev potrebuje želatino. Jaz najraje uporabim kar liste želatine. Za 1 liter tekočine 6 lističev.
Želatina
Liste želatine namočim v vodi tako, da so vsi lističi v vodi in potem čez 15 minut ožamem. Ožete lističe stopim na paro in v stopljeno vlijem jogurt in smetano.
Sestavine za testo:
- 110 g moke brez glutena za biskvit
- 2 jajci
- 50 g sladkorja
- 60 g masla
Sestavine za kremo in preliv
- 5 dl sladke smetane
- 3 dl jogurta
- 6 listov želatine
- 3 žlice sladkorja
- 500 g zmrznjenih gozdnih sadežev
- 3 žlice sladkorja
- 4 liste želatine
Priprava:
- Pripravi biskvit iz sestavin. Peci v ogreti pečici 30 minut na 160 stopinj.
- Stopi želatino nad paro.
- Stepi sladko smetano in vanjo vmešaj želatino in jogurt. Počakaj 20 minut, da se nadev zgosti in prelij čez ohlajen biskvit.
- Naj se jogurtov nadev ohladi v hladilniku vsaj 3 ure.
- Zmrznjene gozdne sadeže skuhaj in vanj dodaj v vodi pripravljeno želatino. Sladkaj po okusu.
- Naj se tudi želatina malo ohladi in se dovolj tekočo prelij čez ohlajen jogurtov nadev.
- Torta naj se ohladi čez noč v hladilniku. Okrasiš lahko z bomboni, smetano, švicarsko masleno kremo ali s čim drugim.
Tortica je bila rahla, ravno prav sladka, okrasila pa sem jo kar z lizikami in bonboni malin in robid.