Brezglutenske Scharove palačinke

Imela sem brezglutensko moko v shrambi že vsaj tri mesece. In ko mi je zmanjkalo moje običajne moke, mi ni preostalo drugega, kot da sem uporabila tisto kar imam. Saj veste v sili še hudič muhe žre.

Sladica, ki vam jo predstavljam v tem blogu je zdrava in primerna tudi za vegetarijance in tiste s črevesnimi težavami. Uporaba brezglutenskih izdelkov se priporoča vsem tistim,ki ne prenašate glutena ampak želiti vseeno uživati v pekovskih dobrotah. No, ta Scharova moka je bila prav tista, ki mi je odprla nov svet peke brezglutenskih pekovskih izdelkov.

Peka palačink ni poseben kuharski preseže, ima pa mnogo načinov, ki jih lahko pripravite, sladke ali slane, polnjene, prazne. Mi smo jih imeli za sladico, saj po navadi poleg malo bolj krepke juhe, tokrat krompirjevega golaža, prav pašejo in te napolnijo do konca.

No, pa sem se srečala s prvim izzivom. Na pogled izgleda moka kot koruzni škrob, fino mleta polna moka. Jaz sem se lotila palačink, tako po moje, in v posodo stresla moko po občutku, 2 jajca in pol litra mleka. Ko sem začela mešati pa se mi je masa zdela precej gosta. Na koncu sem zlila cel liter mleka, pa je testo še vedno bilo precej gosto.

Na pultu sem pustila, da testo odleži le toliko, da sem pripravila sestavine za juho, to je približno 15 minut in takoj pričela s peko. Namastila sem ponev in v vročo vlila prvo palačinko. Testo se mi je še bolj zgostilo in če sem pri navadni glutenski moki navajena, da se je lepo razlilo po ponvi, sem se tukaj kar precej namučila. No, ne me razumeti narobe, saj nič hudega, le navadit sem se morala, koliko mase vliti in kako jo razporediti po ponvi, da je palačinka ravno prav debela ali tanka.

Iz tega recepta sem spekla približno 20 palačink. Še okus… palačinke so bile mehke, puhaste in le po tem so se ločile od mojih z glutensko različico moke. Občutek v trebuhu pa prav nič napihnjen. Zdaj mi je bilo jasno, kako mora biti ljudem, ki imajo zdravstvene težave, ko lahko uživajo v pekovskih dobrotah z brezglutensko moko. Pa pokukajte v končni recept!

Sestavine:

  • 180 g moke
  • 2 jajci
  • 1 liter mleka

Vse sestavine premešamo in spečemo palačinke na vroči ponvi. Namažemo z domačo marmelado, mletimi orehei, makom, kakavom, banano ali kakšnim drugim nadevom.

Obilo užitkov vam želim pri peki in še več pri okušanju!

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑