Brezglutenski krofi

Vse več ljudi se sreča z boleznijo presnove glutena. Poiskala sem recept, prosila dobavitelja brezglutenskih izdelkov Schar za moko in pripravila pustne krofe tudi za njih. Edino, kar potrebujete je brezglutenska moka, ki pa jo lahko dobite v vsaki bolj založeni živilski trgovini ali pa jo naročite tudi pri njih.

Pri nas pečemo krofe res enkrat letno za pusta. To je tudi redka sladica, ki mi ni najljubša zaradi cvrtja, ki ni najbolj zdrava opcija hrane in zaradi samega izgleda, ki mi ne uspe prav preveč. Ampak, ker vem, da je veliko povpraševanja po njih prav na pusta in da ljudje iščete tudi zdrave variante krofa, sem se za vas potrudila in preizkusila tale recept.

Recept je takšen:

  • 500 g moke mix it Univerzal
  • 40 g kvasa
  • 60 g sladkorja
  • 3 dl mleka
  • 4 žlice ruma
  • limonina lupinica
  • olje za cvrtje

Priprava:

NAMIG

“Kroglice dobro vzhajajte, saj če ne bodo dovolj vzhajane, bodo potonile in bodo bolj krompirčki kot krofi. Skoparite z velikostjo, manj je več. “
  1. Stresite vso moko v posodo in pripravite kvasni nastavek: kvas, žlica sladkorja in mleko. Počakajte, da kvas vzkipi nato dodajte vse ostale sestavine in pregnetite v gladko testo.
  2. Naj testo vzhaja približno 1 uro, toliko da se prostornina podvoji.
  3. Oblikujte majhne do 40 g težke kroglice in jih vzhajajte od 30-45 minut.
  4. Med oblikovanjem kroglic segrejte olje in ko se vzdolž lesene kuhalnice pojavijo mehurčki in ko testno testo lepo zacvrči, je tempereatura olja prava za cvrtje.
  5. Kroglico polagajte z vzhajanim delom v olje in cvrite pokrito 3 minute, nato obrnite in še 2 minuti na drugi strani nepokrito.
  6. Pečene krofe polagajte na papirnato brisačo, da se odcedijo.
  7. Napolnite jih z marmelado in poštupajte s sladkorjem.

Naj živi pust poln mastnih ust!

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑