Zdravi krofi? Hm…
Pripravljala sem se za delavnico zdravih krofov. Pa mi je nekdo podrobil, z vsem spoštovanjem ampak krofi ne morejo biti zdravi. In prav je imel! Pa vseeno me je zanimalo, kakšni bi bili krofi iz kamutove moke.
Kamutova moka vsebuje gluten tako kot tudi pšenična. Vendar vsebuje veliko mineralov, beljakovin in je energetsko bogato žito. Prihaja iz Afrike, zrna kamuta ne potrebuje dodatnega gnojenja, zato predstavlja idealno žito za biološko pridelavo. Lahko ga uporabite za peko sladic, kruha in zgoščevanje omak. Ima sladkast okus, na otip pa je podoben zdrobu.
Recept sem našla na blogu Mateje Reš in je takšen:
- 500 g presejane kamutove polnovredne moke
- 4 dl mleka ali rastlinskega napitka (rižev, ovsen) – pri beli moki bi dodali 2 ½ dl mleka
- 42 g svežega ali dve vrečki suhega kvasa
- 1 vaniljev sladkor ali mleta vanilja ali malo izpraskanega stroka vanilje
- 60 g (3 žlice) sladkorja,
- 3 rumenjaki
- ½ dl olja, mi smo uporabili staljeno kokosovo maščobo
- sok ½ limone
- ščep soli
- 2 žlici ruma
Priprava je enaka kot pri krofih iz pšenične moke. Pripravimo kvasni nastavek.V moko zamešamo vse sestavine in jih zgnetemo v testo. To naj počiva 1 uro in nato naredimo kroglice težke 40 g. Pustimo vzhajati 45 minut in jih ocvremo v olju. 3 minute na eni strani in 2 minuti na drugi strani. Olje je pripravljeno, ko se ob kuhalnici naredijo mehurčki.
Krofe odcedimo na papirnati brisači in ko se ohladijo jih napolnimo z marmlado, jih povaljamo v sladkorju ali prelijemo s čokolado.
Še to kranceljni? Hm, moji so okusni. Pa uspešno peko želim.