Irski kruh s sodo bikarbono z brezglutensko moko

Gospodinje na Irskem pripravljajo tradicionalen kruh, kjer za vzhajalno sredstvo uporabijo le sodo bikarbono. Soda bikarbona je vzhajalno sredstvo, ki je na Iskem zanesljivo vzhajalno sredstvo zaradi njihovega podnebja. Škoda, da ne poznajo droži. Da je sladkastega okusa mu dodajo rozine, za tekočino pa uporabijo pinjenec. Oblika je okrogla in razdeljna na štiri dele. Kadar se odlomi ena četrtina in je kruh še vroč temu rečejo farl. Tradicionalen kruh se peče kar na odprtem ognju, danes pa še vedno v litoželezni posodi vendar v pečici.

Spečen kruh razrežejo na četrtine in jih pojedo ob čaju ali kavi. Pravilno pečen soda Irski kruh je z zlato zapečeno skorjico. Jaz sem namesto hlebca pripravila muffine da se ne bi otroci kregali za kose.

Recept se od gospodinje do gospodinje razlikujejo, vsaka še kaj doda ali odvzame, v glavnem pa je recept tak, kot je zapisan spodaj. Uporabila sem brezglutensko moko Schär.

Sestavine za en hlebček ali 6 manjših maffinov.

  • 350 g brezglutenske moke Schär
  • 1 jajce
  • 150 ml pinjenca (za rezervo še 50 ml)
  • 1 vanilij sladkor
  • 30 g sladkorja
  • 70 g mehkega masla
  • 1 čajna žlička sode bikarbone
  • 1 čajna žlička soli
  • 2 pesti rozin

Priprava:

  1. Moko, sodo, sladkor, sol natehtaš skupaj.
  2. Dodaj jajce, tekočino in maslo in vmešsj gosto testo.
  3. Na koncu vmešaš rozine.
  4. Testo razdeli v posodice za muffine.
  5. V ogreti pečici na 170 stopinj peci 30 minut.
  6. Pečene ohladi in jih postrezi za zajtrk.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑