Na šmorn se vedno spomnim, ko je svakinja praznovala 30 let. Pričakovala sem drugega otroka in nisem izbirala, kaj bom jedla. Tako sem si zaželela šmorna z brusnično omako. Uživala sem v okusih in privoščila sem si več hodov.
Imeli smo samopostrežno hrano in za šmorn je bilo po glavni jedi res dolga vrsta. S soprogom sva se postavila v vrsto in počakala, da sva bila na vrsti.
Ko začneš peči šmorn, ti je jasno, da ne glede na velikost posode, potrebuje svoj čas. Ko sta kuharja videla, da gostje čakajo, sta peko malo pospešila, na našo škodo.
Po dveh dobrih porcijah te okusne sladice, me je opomnil moj želodec zvečer. Imela sem poln trebuh vseh vrst jedi. Ko sem legla nisem mogla zaspati. Obračala sem se v postelji. Enkrat levo, pa desno, na trebuh že zaradi nosečnosti ni šlo…. Pa se je prebudil še soprog in stekel je pogovor…
Ali ti lahko spiš? Joj, ne, ne morem, mi je povedal. Tudi jaz ne… sem ga potolažila. Kaj pa je, ga je zanimalo? Ah, ne vem, trebuh mi kar raste, tolk sem polna, da bom rodila kar v petem mesecu. Aja, je rekel, tudi mene vse tišči… To je verjetno od šmorna, ker ni bil dovolj pečen, pa še gotovo je notri pecilni prašek…. Ajaja,… sva zastokala in zaspala šele, ko se je šmorn v želodcu predelal.
No, jaz vam bom postregla z receptom, ki bo dober, pecilnega praška ne dam vanj in res si vzamem čas in ga dobro spečem.
Naj ti dobro uspe!
Testo
- 6 dl mleka
- 3 cela jajca
- 300 g pirine moke
- 50 g bele moke
- 1 vanilij sladkor
- 2 žlici sladkorja
- 0,5 dl olja
Postopek:
- Vse sestavine zmešaj.
- V ponvi segrej olje. Ko je vroče, da se kadi iz nje, vlij toliko mase, da pokrije ponev in še enkrat toliko. Testo peci toliko časa, da je pečeno testo zgoraj. Šele zdaj obrni palačinko.
- Vzemi leseno ali silikonsko kuhalnico in razreži celo palačinko. Tako peci, da je dobro pečena ja obeh straneh.
Priloga k šmoru je seveda čežana, pokuhana jabolka z rozinami in vanilij sladkorjem. Okusna je tudi marmelada ali drugo kuhano sezonsko sadje.
Ula Hribar Babinski, kuharska mojstrica