Odločitev, da sama pečem torto otrokom za rojstni dan je padla, ko sem naročila torto za hčerkin krst. Kot bi jedla biskvit s smetano, ki je nikoli ne zmanjka. Ne vem, toliko tort mi je uspelo speči, zakaj ne bi te.
Edino kar je vedno izziv, so okraski in figure. Za to si moram vzeti čas, malo raziskat splet, da najdem kaj za moje slaščičarske zmožnosti. Tokrat se mi je zdel dober predlog, da naredim kelih, hostjo in majhen rožni venec. Ko sem naredila, so mi ostale kroglice in pomislila sem, da bi z barvami popestrila sliko torte. Naredila sem grozdje, modre grozde in zelene liste.
To kar mi je vedno zabava je biskvit. 🤠 Recept vzamem isti, ampak se včasih uštejem v štetju žlic, drugič v gramaži, tako da nikoli nista dva biskvita ista. 🤪 Dobro, morda me tu rešuje moj strelčevski duh, ki rad raziskuje in mu je pustolovščina v duši. Nikoli se ne jezim, da sta biskvita različna, navkljub enakemu receptu. Rečem si: “Ja, to si ti!”
Če želiš pripravljati torte sama doma, se moraš naučiti dve kremi. Najprej vanilijeva krema in Švicarska maslena krema. Vedno lahko dodaš čokolade, sadja in imaš že v osnovi takoj štiri različice. Okraševanje torte zahteva domišljijo. Lahko jo okrasiš z ostanki kreme, s piškoti, čokolado, bomboni ali pa iz marcipana ali sladkorne mase oblikuješ predmet po izbiri.
Za zaključek naj te opogumim, da priprava torte ni zahtevna, le vzame ti nekaj časa. Tu si preberi nasvete za pripravo domače slavnostne torte.
Za veliko torto 33×44 cm, kot je moj pekač, sem porabila toliko sestavin.
Bel biskvit:
- 10 beljakov
- 200 g sladkorja
- 1 Vanilij sladkor
- 100 g moke
- 50 g koruznega škroba
- 1 dl olja
- 1 žlica kisa
Malinin puding:
500 g zmrznjenih malin, 1 puding in 1 dl mleka skuhaš v puding. Premažeš prvi beli biskvit. Ko se ohladi, ga premažeš še z vanilijevo kremo.
Biskvit 2
- 9 jajc
- 150 g sladkorja
- 1 vanilij sladkor
- 30 g koruznega škroba
- 225 g moke
- žlička sode bikarnone
- 0,5 dl olja
Biskvit 3:
- 8 jajc
- 120 g sladkorja
- 1 vanilij sladkor
- 30 g koruznega škroba
- 210 g moke
- 0,5 dl olja
- žlička sode bikarbone
Za pripravo čokoladnega biskvita, zamenjaj 30 g moke s 30 g kakava.
Ula Hribar Babinski, kuharska mojstrica z ❤
Krema za nadev je vanilijeva iz 9 rumenjakov.
- 9 rumenjakov
- 9 žlic koruznega škroba
- 6 žlic sladkorja
- 9 dl mleka
- 1 kg mascarpone sira
Vse biskvite delam po formuli najprej stepem beljake s sladkorjem. Zmes postane trda in dodam rumenjake. Zopet mešam v puhasto zmes. Dodam olje in nato skupaj moko, koruzni škrob in sodo bikarbono. Moko zmešam ročno. Zmes zlijem v pleh na peki papir in pečem 35 minut na 160 stopinj.
Kremo pripravim kot puding. Ko se ohlsdi dodam maskarpone in premažem torto. Sadje narežem in ga položim na kremo. Čez premažem tanko plast kreme.
Zložim biskvit, malinin puding, krema, biskvit, krema, biskvit. Biskvita prelijem s sirupom ali mlekom, da je dovolj sočen. Belega biskvita ne prelivam.
Na koncu ko je torta sestavljena, zamažem še z vanilijevo kremo in čez še masleno kremo.
Okraski pridejo na koncu. Posušit jih moraš na krožniku, ne na biskvitu ali papirnati brisači. Meni so se zalimali na biskvit.
Vedno skuhaj dovolj maslene kreme, da ti ostane še za okras torte.
Dodaj odgovor