Rojstno dnevne torte

Že od malih nog se spomnim, da sem sama pekla rojstno dnevne torte. Najrajši smo imeli navadno schwazwaldsko, ki jo še danes občasno naredim. Vendar pa me recepti moje pokojne tašče navdušujejo z novimi pristopi v peki tortnih biskvitov in Katarina torta je ena tipična Vojvodinsko Madžarska torta z domačo vanilijevo kremo.

Vojvodinska Katarina torta

Torta ima po tradiciji 2 plasti bisvita s celimi jajci in orehi, eno plast pa le z beljaki, rozinami in na roke mletimi orehi. Z rumenjaki pa narediš vanilijevo kremo.

Teta Mancika, ki je še edina živa ženska sorodnica me je naučili, da ona tortne plasti peče v velikem plehu in pečen biskvit razreže na dva dela. Tako so biskviti hitro pečeni.

Torta ni nasitna, je lahka, saj v biskvitu ni moke le mleti orehi. Krema pa je po tradiciji vsestransko uporabna tudi za različna peciva. Meni je navadna Katarina malo dolgočasna, čeprav pravi moja prijateljica, da če je torta po tradicionalnem receptu takšna, moraš recept upoštevati. Namreč pogosto me moj soprog okara, ker ne dodajam tolikšne količine sladkorja, kot je v receptih. Meni je tako sladko, da ne morem jesti.

Z okusi rada eksperimentiram, tako, da sem uporabila biskvit in Kremo Katarine. V biskvit sem dodala žlico kakava, v kremo pa pasto pistacije in dobila pistacijevo torto. Čarobno! Soprogu pa sem pripravila jagodno Katarino, kjer sem na prvi biskvit dodala kuhane jagode kot marmelada, čez vanilijevo kremo in potem bel biskvit ter na to še en beli biskvit. Čez in čez pa sem namazala čokoladno masleno kremo in torto okrasila z motivi glasbe in vrtnic iz marcipana. Človek je res lahko ustvarjalen.

Biskvit 1 (za pekač 20 cm x 30 cm)

  • 9 celih jajc
  • 9 žlic sladkorja
  • 9 žlic orehov ali mandeljnov ali lešnikov
  • 1 žlička pecilnega praška

Biskvit 2 (beli biskvit)

  • 5 beljakov
  • 200 g sladkorja
  • 200 g mletih orehov (lahko jih stolčete kar z valjarjem in imate večje- ne cele- kose notri)
  • 200 g rozin

Krema

  • 5 rumenjakov
  • 5 žlic sladkorja
  • 3 žlice ne sladkega kakava ali 100 g pistacijeve paste
  • 600 ml mleka
  • 60 g koruznega škroba
  • 250 g masla

Kremo najprej skuham kot za puding. Šele ko se ohladi, dodam v polovico pistacijevo pasto. Če namažem preveč debelo, mi kreme zmanjka in jo naredim še eno rundo z isto količino, da lepo premažem celo torto. Pistacijevo kremo sem si kupil v Missdolce, ker imajo res 100% samo pistacijeve paste brez dodatkov. Odprto imam v hladilniku in trenutno je že odprta 3 mesece.

Postopek za biskvit 1

  1. Ločim rumenjake in beljake.
  2. V rumenjake dam polovico sladkorja in jih penasto umešam.
  3. Beljake stepem z drugo polovico sladkorja.
  4. V stepene rumenjake dodajam po žlicah orehe in pecilni prašek.
  5. Nato ročno dodajam še stepene beljake.
  6. V segreto pečico dam pekač s polovico mase in pečem 15-20 minut na 180 stopinj. Ponovim še z drugo polovico.

Postopek biskvita 2

  1. Stepem beljake s sladkorjem, potem ročno dodajam mlete orehe, rozine in pecilni prašek.
  2. Pečem v pekaču vso maso na enkrat v ogreti pečici na 180 stopinj 15 minut.

Opomba:

Čas peke biskvita malo spremljajte. Ko zadiši poglejte v pečico, kakšne barve so biskviti. Če je svetle barve, pustite še kakšno minuto. Ponavadi je biskvit pečen, ko lepo zadiši iz pečice in vohate v kopalnico, če je nimate v drugem nadstropju.

Priprava kreme

  1. Najprej segrejte mleko na temperaturi 5/9.
  2. Med tem zmešajte v posodi rumenjake, sladkor, koruzni škrob in malo hladnega mleka.
  3. Ko vidite, da se je začelo iz mleka, ki ga segrevate kaditi, vzemite 3 žlice mleka in ga dodajte v pripravljeno rumenjakovo zmes. Tako preprečite, da bi se rumenjaki skuhali in sesirili.
  4. Nato jaz vlijem malo več kuhanega mleka v rumenjakovo zmes, da še dodatno povečam temperaturo in šele nato zlijem celo rumenjakovo zmes v kuhano mleko. Vse to delam zato, da se mi rumenjaki ne sesirijo in krema ne uniči.
  5. Potem kuham približno 10 minut na 5/9 in ves čas mešam, kot za puding.
  6. Ko vidim, da se krema gosti, pospešim mešanje ali vzamem kar mikser za stepanje smetane in mešam, da začne žuboreti krema kot pri pudingu. Odstavim iz ognja.
  7. Kremo ohladim na pultu kako uro, pozimi jo dam kar na okensko polico ven in se hitreje ohladi. Čez dam folijo, da se ne naredi skorica.
  8. V ohlajeno dodam maslo v eno polovico pa pistacijevo pasto, če delam tako torto. Lahko bi dodala tudi nekaj žlic ne sladkega kakava, odvisno kako temno kremo si želim. Ker so biskviti tanki, jih ne namakam z mlekom ali sokom od npr. ananasovega kompota.
  9. Vedno namažem torto na ohlajen biskvit, ki ga pripravim en dan v naprej.

0 thoughts on “Rojstno dnevne torte

Add yours

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑