Drožni kruh

Starodavna peka kruha je potekala brez kvasa, ko ga poznamo danes. Gospodinje so pripravljale kvas doma.

Moka + voda= fermentacija, kjer se razvijajo bakterije kvasovke (baktetije Lactobacilus). Th se razvije okoli 100 različnih vrst. Množijo se, kvasijo in povzročajo, da naš kruh in drugi pekovski izdelki dobijo obliko, okus kot z običajnim kvasom.

Pravijo, da je okus boljši, ima hrustljavo skorjico, mehko sredico, rahlo kusel okus in tiste ki običajni kruh in pekovski izdelki napenjajo, drožni te ne. Pripravimo ga iz katerekoli moke, bela pšenična, pirina, ajdova, ržena, graham…

Hrustljav ajdov drožni kruhek

Ko sem se prvič lotila priprave, me je priprava navdajala s strahom. Ali bo uspelo, kako bom vedela, da je vzhajak dovolj…? Ves čas me je spremljal občutek, da je to tako zakomplicirano in da je toliko dela s tem.

No, čez čas sem ugotovila, da niti ni tako zakomplicirano. Korakov je več, vendar se razporedijo na več dni.

Najprej si moraš vzgojti droži. Jaz jih najraje delam iz bele moke. Če se peke z drožmi naveličam, potem jih dam v hladilnik počivat za kak mesec. Ko jih vzamem iz hladilnika, jih nahranim in začnem uporabljati takoj, ko se pojavijo mehurčki. Več si poglej tule.

Vzamem recept za bel kruh:

150 g droži iz bele moke pripravim dopoldne in pustim, da se kvasovke razbohotijo. To je kvasni nastavek za tvoj kruhek.

Popoldne okoli 17.00 zamesim glavno testo po tem receptu spodaj. Recept je iz knjige Nataše Đurić, Drožni kruh.

  • 320 g vode
  • 50 g polnozrnate moke
  • 450 g bele pšenične moke tip 500
  • 8 g soli
  • 10 g vode

Pustim vzhajat čez noč v hladilniku. Zvečer ob 22.00 dam v hladilnik in zjutraj ob 7.00 malo pregnetem. Dam v hladilnik do prihoda iz službe ob 16.00.

Ogrejem pečico na 250 stopinj za 30 minut. Pripravim pekač, zvrnem vanj kruh in ga oblikujem v hlebec ali štruco. Prerežem in počakam, da se pečica ogreje.

Kruh pomokam in ga pokrijem z alufolijo. Potisnem ga v pečico in pečem na največji temperaturi 20 minut.

Zdaj kruh odkrijem, znižam temperaturo pečice na 220 in pečem še 20 minut.

Kruh vzamem iz pečice in počakam, da se ohladi.

Pa dober tek!!!

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑