Vsakokrat, ko sem odprla omaro, me je v oči zbodla vrečka kokosove moke, ki je od priprave kokosovih kroglic nisem več uporabila. Potem pa je še en dan soprog prinesel domov kokosov oreh. S fanti so se ga lotili z žago. Vodo polno mineralov so popili, narezali nekaj rezin kokosove sredice, ostalo zapakirali in vrnili v hladilnik.
Pa sem se spet vsak bart ob odprtju hladilnika s pogledom zaletela v kokosov oreh. 😬 Vmes sem razmišljala, da bi sredico naribala in shranila za moko. Ah ja, toliko dolgo sem odlašala, da je sredica splesnila.
Soprog je še vztrajal, postrgal plesen in pojedel eno rezino in ga vrnil v hladilnik. Oh, spet ta kokos, … ko sem odprla hladilnik. Tako me je nerviral, da sem ga ob naslednji priliki pograbila in vrgla v smeti. Predvsem zaradi plesni, ki se je zopet razrasla. 🤥
Svež kokos je bil deportiran, tega v omari pa sem sklenila porabiti. Še nikoli prej nisem pekla kokosove potice, zato je bil pred menoj nov izziv.
Naj ti zaupam, da mi je odlično uspelo, okus najboljši, testo pa mehko in ni se drobilo 5 dni. Oh skoraj bi pozabila na tole podrobnost. V stari knjigi o peki potic sem prebrala, da so nekoč gospodinje vse sestavine blagoslovile, preden so pričele s peko. Stresle so vso moko v posodo in na sredi naredile križ, na sredi tega križa se je ustvarila luknja za kvasni nastavek. Hm, morda pa je bila potica zato tako okusna. 😉
Sestavine za testo:
- 500 g bele moke tip 400
- 1 vrečka suhega kvasa
- 1 vanilij sladkor
- 3 žlice sladkorja
- 2,4 dl mleka
- 0,5 dl olja
- 2 celi jajci
Pripravi kvašeno testo. Najprej stresi vso moko v posodo in na sredi naredi križ. V luknjico stresi kvas, vanilij sladkor in zalij z mlekom. Počakaj, da kvas kipne in nato stresi vse ostale sestavine in gneti testo. Meni pomaga mikser, lahko pa tudi ročno. 💪Po 10 minutah pusti testo počivati, da naraste za 2 krat. To je približno 1-2 uri, odvisno od temperature sestavin in sobe, v kateri pečeš.
Sestavine za nadev:
- 250 g madkarpone sira
- 1 jajce
- 1 vanilij sladkor
- 2 žlici sladkorja
- 100 g kokosove moke v kosmičih
Med vzhajanjem pripravi nadev. Vse sestavine zmešaj, razen kokosove moke.
Pomokaj površino in razvaljaj testo na 5 mm na debelo. Premaži testo z nadevom in čez posuj vso kokosovo moko.
Pekač premaži z oljem in ga posuj z moko, drobtinami ali gresom. Zavij potico in nežno deni v pekač. Prebodi potico, da ven spustiš zrak in pusti vzhajati 45 minut.
V ogreti pečici peci 40 minut na 180 stopinj. Ko je potica pečena, jo obrni okoli, pokrij peķač z mokro krpo, da potica pade iz pekača.
Razreži na rezine in posuj z mletim sladkorjem.
Zdaj pa reci, da ni tale kokosovka tudi toliko dobra kot orehovka. A ‘n? 😁